Ce este implantul cohlear?

Ce este implantul cohlear?

Implantul cohlear este un dispozitiv electronic care transforma stimulul sonor in impulsuri nervoase. Operatia de implantare presupune introducerea unor electrozi direct in receptorul nervos din urechea interna (denumit cohlee), si atasarea unui computer miniatural la suprafata cutiei craniene, in zona urechii, sub piele.

schema implant cohlear
Schema implantului cochlear

Sunetele sunt receptionate de microfonul procesorului vocal extern, care analizeaza si codifica sunetele in impulsuri electrice. Acestea sunt transmise prin antena atasata prin piele la computerul implantat la nivelul cutiei craniene si trimise mai departe la electrozii din cohlee.

Potrivit cazuisticii realizate in alte tari cu experienta indelungata in acest domeniu, este ideal ca implantarea copiilor sa se realizeze pana sau la varsta de un an, maxim doi, astfel incat recuperarea sa aiba un grad cat mai ridicat de succes. Cu cat se depaseste aceasta varsta, cu atat invatarea vorbirii este mai dificila, pentru ca sistemul nervos “se inchide”, nefiind stimulat. De asemenea, pot sa intervina factori perturbatori, cum ar fi cititul pe buze sau limbajul semnelor.

Diferenta intre un pacient infantil si un adult este ca cel din urma si-a pierdut auzul, dar a cunoscut sunetele, in timp ce un copil nascut cu surditate profunda vine pe lume fara capacitatea de a intelege sunetele.

Succesul implantarii depinde de varsta la care se realizeaza operatia, de gradul de surditate, de performanta implantului si de terapie. Procentul de reusita este de 80% si implica mai multi factori, intre care partea chirurgicala are un risc de numai 10%, iar restul se refera la logopedie, educatie etc.

Problema esentiala nu este in mod obligatoriu auzirea, care poate fi recuperata pana la un grad destul de ridicat, ci invatarea, deslusirea sunetelor si vorbirea, care presupune un efort continuu, intens si care poate dura si cativa ani de zile, in functie de caz. (www.eva.ro)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s